Lista składników na 2 omlety
- 4 jajka
- 8 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło orzechowe do posmarowania omletów (kilka łyżek)
- banan
- łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
Krok po kroku
1) Płatki owsiane zalewamy wodą, do poziomu płatków (chodzi o to, żeby zmiękły, więc wody nie musi być dużo).
1) Żółtka oddzielamy od białek.
2) Białka ubijamy na sztywną pianę.
3) Płatki owsiane miksujemy z żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy do połączenia się składników.
4) Patelnię o dosyć małej średnicy smarujemy oliwą za pomocą pędzelka albo papierowego ręcznika, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Omlet smażymy pod przykryciem, około 3 minut z jednej strony i przerzucamy na drugą. Najlepiej odchylić kawałek omleta na bok i sprawdzić czy już się zarumienił.
Smacznego!
20 komentarze
ile taka porcja może mieć kcl?
OdpowiedzUsuńNie liczę kalorii, staram się wybierać pełnowartościowe produkty i jeść je w racjonalnych ilościach :) Sam omlet - 260 kcal, z dodatkami 200-300 więcej w zależności od rodzaju masła. Pozdrawiam!
UsuńI oczywiście ilości tego masła :P Jeśli użyjesz samych białek i jednej łychy masła to zmieścisz się w 300 kcal :)
Usuńciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper. Pełnowartościowy, no i na pewno doda energii. Uwielbiam banany. Nawet przed chwilą zjadłam taki twarożkowy deser z bananem. Pyszotka. Muszę się o takiego omleta pokusić koniecznie :) Pozdrowionka :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńJakie masło orzechowe jesz?
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńomlet z masłem orzechowym to klasyka gatunku- najlepsza!
OdpowiedzUsuńNie jadamy omletów ale jak ktoś nam zrobi to bardzo chętnie xD
OdpowiedzUsuńSzczególnie w Twojej wersji :D
ja mam trochę inny przepis. Z płatków owsianych zrobić po prostu mąkę:)
OdpowiedzUsuńPiękny omlet, ja swoje zwykle robię z mąką pełnoziarnistą, ale płatki to ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuńApetyczny ten omlet;))
OdpowiedzUsuńWszystko,co z masłem orzechowym - biorę to!:)
OdpowiedzUsuńChętnie korzystam z Twoich przepisów i staram się zdrowo odżywiać. Chciałabym również wypróbować ten, ale tak się zastanawiam czy proszek do pieczenia można tak "bezkarnie" używać? :D Zawsze wydawało mi się, że ten dodatek nie należy do najzdrowszych, można go ewentualnie czymś zastąpić albo po prostu nie dodawać? :)
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia można zastąpić sodą, w proporcjach: 1 porcja sody to 2-3 razy więcej proszku do pieczenia. Ale trzeba pamiętać, że soda wchodzi w reakcje z kwasami.
UsuńJa nie dodaje proszku do pieczenia ani sody i tak wychodzi puszysty naprawdę polecam ten przepis :-)
UsuńJa nie dodaje proszku do pieczenia ani sody i tak wychodzi puszysty naprawdę polecam ten przepis :-)
UsuńTo musi być pyszne. Na pewno spróbuje ! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na śniadanie. Bardzo dobry. Jak dla mnie stanowczo za duża porcja :-) Starczyło jeszcze na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj na śniadanie. Bardzo dobry. Jak dla mnie stanowczo za duża porcja :-) Starczyło jeszcze na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń